Geçmeyen Sinüzitlerin Ardındaki Gizli Suçlu: Dişler Olabilir.

Kronik sinüzit sorununuz bir türlü geçmiyor mu? Sebep dişleriniz olabilir! Maksiller sinüslerle diş sağlığı arasındaki güçlü ilişkiyi bilimsel verilerle keşfedin. Geçmeyen sinüzitin ardındaki gizli neden, diş kökü enfeksiyonları olabilir.

Geçmeyen Sinüzitlerin Ardındaki Gizli Suçlu: Dişler Olabilir.

Diş Kaynaklı Maksiller Sinüzit: Geçmeyen Sinüzitin Ardındaki Tehlike
Geçmeyen Sinüzitlerin Ardındaki Gizli Suçlu: Dişler Olabilir mi?


Günümüzde şaşırtıcı derecede yaygın ama çoğu zaman gözden kaçan bir konuyu ele alıyoruz: “Diş kaynaklı maksiller sinüzit” 
Geçmeyen bir sinüs enfeksiyonu ya da yüzünüzde sürekli bir basınç hissi size de tanıdık geliyor mu? Desem ki bu durumun kökeni aslında dişleriniz olabilir?

Elimizde bu konuda yapılmış 38 bilimsel çalışmayı kapsayan kapsamlı bir derleme mevcut. Sonuçlar oldukça çarpıcı:
Yetişkinlerde maksiller sinüzit vakalarının %50’sinde altta bir diş sorunu yatıyor olabilir. Yani her iki vakadan biri aslında diş kökenli olabilir!

Peki neden bu durum gözden kaçıyor?

Çünkü belirtiler genellikle bildiğimiz klasik sinüzit (sinüs iltihabı) belirtileriyle aynı: burun tıkanıklığı, akıntı, dolgunluk hissi, bazen hafif ağrı.
Bariz bir diş ağrısı olmayabilir ve bu nedenle sorun fark edilmeyebilir. Ayrıca standart 2 boyutlu röntgenlerde (panoramik diş filmi) bu detaylar görülmeyebilir.
İşte tam bu noktada 3 boyutlu görüntüleme yöntemleri (konik ışınlı bilgisayarlı tomografi - CBCT) devreye giriyor.

Eğer bir türlü geçmeyen, tedaviye dirençli bir sinüzitiniz varsa;
   •   Doktorunuza ya da diş hekiminize bilgi verin,
   •   Gerekirse 3 boyutlu tomografi (BT/CBCT) ile daha ayrıntılı inceleme yapılması, hem doğru tanı hem de etkili tedavi için kritik olabilir.

Çünkü eğer kaynak diş ise ve bu fark edilmezse, yapılan sinüzit tedavileri işe yaramıyor ya da hastalık sürekli tekrarlıyor.

Araştırmalara göre:
   •   Diş kökünün ucundaki iltihap odakları (apikal lezyon) varsa, komşu sinüste sinüzit olasılığı yaklaşık 4 kat artıyor.
   •   Diş eti hastalığında (periodontitis) bu oran 5,5 kat,
   •   Dişler etrafında  şiddetli kemik kaybı (çene kemiği erimesi) durumunda ise 13,8 kata kadar artıyor.

Daha net sonuçlar için elbette ileriye dönük, uzun süreli takip çalışmaları gerekiyor.
Ama eldeki veriler bile, bu güçlü ilişkiyi hem hekimler hem de hastalar için çok önemli bir uyarı işareti olarak ortaya koyuyor.

Eğer özellikle tek taraflı ve tedaviye dirençli bir maksiller sinüzit sorunu yaşıyorsanız, mutlaka aklınızın bir köşesinde şu soruyu bulundurun:
“Acaba bunun sebebi dişlerim olabilir mi?

Unutmayın ki doğru teşhis , hem gereksiz ilaç kullanımını önler hem de kalıcı çözüm sunar. 

 

Kaynakça:

Vitali, F. C., Santos, P. S., Massignan, C., Maia, L. C., Cardoso, M., & Teixeira, C. da S. (2023). Global prevalence of maxillary sinusitis of odontogenic origin and associated factors: A systematic review and meta-analysis. Journal of Endodontics, 49(4), 369–381. https://doi.org/10.1016/j.joen.2023.01.010

 Yazar: Dt. Abdullah ÖZCEYLAN
 Genel Yayın Koordinatörü: İsmet Serhat KAHYA

 Bu yazının tüm içeriği yazarı Endodonti Uzman Hekimi, Abdullah ÖZCEYLAN’a aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya başka bir mecrada yayımlanamaz.

Paylaş

Tepkiniz Nedir?

Beğen Beğen 4
Beğenmedim Beğenmedim 0
Aşk Aşk 0
Komik Komik 0
Kızgın Kızgın 0
Üzgün Üzgün 0
Vay Vay 3